Afwachten aanvraagmogelijkheden, aan de slag en ondersteuning

Beste bedrijven en zelfstandigen. We hebben elkaar allemaal nodig. Normaliter is het al goed om elkaar te helpen, maar in tijden van crisis wordt er wat extra’s gevraagd. Kijk waarin je elkaar kunt ondersteunen.

We doen ook een moreel beroep op iedereen: maak alleen gebruik van de noodmaatregelen als je ook daadwerkelijk in nood zit. Maak niet onterecht gebruik van een noodpakket dat bedoeld is voor noodlijdende ondernemers.

Natuurlijk doen we ons best om je zo goed mogelijk te helpen in deze crisis.

• Vragen over de huidige regelingen

De afgelopen tijd hebben we je uitvoerig geïnformeerd over meerdere maatregelen voor bedrijven en zelfstandigen. We begrijpen dat er vragen leven over deze regelingen: Wanneer gaan ze in? Waar kan ik terecht? Wat kan ik doen? Stuk voor stuk logische vragen.

Voor nu is het vooral belangrijk om te weten dat de toegelichte regelingen uit het noodpakket nog niet zijn geconcretiseerd in aanvraagmogelijkheden. Kortom, het is echt nog even afwachten

We snappen de informatiebehoefte en het is logisch dat je belt of mailt. Echter, als er nieuws is, dan laten we je het uiteraard weten via het financieel coronanieuws op onze website.

Op het moment dat de aanvraagmogelijkheden in werking zijn, is het de bedoeling dat je zelf de aanvraag doet. We bieden telefonische ondersteuning, als je obstakels ervaart tijdens het aanvraagproces.

• Gift zelfstandigen via je gemeente

De tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers (waaronder zzp’ers) is binnenkort aan te vragen bij je gemeente. Het gaat om een uitkering tot het minimale bijstandsniveau. Dit inkomen is een gift. Blijf de website van je gemeente in de gaten houden of bel je gemeente.

• Belastinguitstel: zo pak je dat aan

Belastinguitstel is één van de genoemde coronamaatregelen. Maar hoe pak je dat aan? Bernard Devilee van de Belastingdienst (te gast bij Radar) geeft antwoord op die vraag.

– “ZZP’ers en ondernemers kunnen zélf uitstel vragen van betaling”, vertelt Devilee;
 “Dat kan door simpelweg een briefje te sturen naar Heerlen” (naar de Belastingdienst);
– “Daarin hoef je alleen maar aan te geven dat je vanwege de crisismaatregelen uitstel van betaling wilt hebben”, aldus Devilee.

Géén uitgebreide onderbouwing nodig
Halverwege maart was de boodschap nog dat er een schriftelijke onderbouwing nodig was, maar ‘één zinnetje’ is genoeg. “Je hoeft daar geen verdere informatie voor over te dragen”, zegt de spreekbuis. “Vervolgens krijg je drie maanden uitstel.”

PS
Belastinguitstel aanvragen kan pas nadat je aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen. Lever je administratie aan. Lees meer. – Uitzending terugkijken

• Adres Belastingdienst voor belastinguitstel

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

• Verlaag zelf je voorlopige aanslag

Net als het aanvragen van belastinguitstel kun je ook zelf je voorlopige aanslag verlagen. Door dit te verlagen gaat je maandelijks te betalen belastingbedrag omlaag. Je kunt inloggen op de website van de Belastingdienst en vervolgens je voorlopige aanslag en de winst aanpassen. Ook dit onderwerp wordt besproken bij Radar. – Informatie Belastingdienst