Eerste tegemoetkoming ‘Bijna open’, voorbeeldbrieven bijzonder uitstel van betaling

Bedrijven en zelfstandigen wachten met smart op de openstelling van de aanvraagmogelijkheden. De gewenste openstelling is aanstaande. Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) is het binnen enkele dagen zover.

In onze vorige nieuwsbrief wezen we onder meer op de mogelijkheid van bijzonder uitstel van betaling. Een brief sturen zou voldoende zijn. Maar hoe ziet zo’n brief er dan uit? Vandaag geven we voorbeelden die je kunt gebruiken.

• Tegemoetkoming €4.000 ‘Bijna open’

De tegemoetkoming voor de eerste nood is volgens de RVO “Bijna open”, zo is te zien op hun website. Onder andere de horecasector, de culturele sector en de reisbranche worden genoemd.

Schoonheidssalons (en anderen die in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis) komen ook in aanmerking voor de Tegemoetkoming schade COVID-19.

Het is de bedoeling dat je zelf de aanvraag doet, wanneer de aanvraagmogelijkheid daadwerkelijk opengesteld is. Als het nodig blijkt, bieden wij telefonische ondersteuning tijdens het proces.

– Aanvraagpagina Tegemoetkoming schade COVID-19
– Veelgestelde vragen over de Tegemoetkoming schade COVID-19

• Voorbeeldbrieven bijzonder uitstel van betaling

Je kunt bijzonder uitstel van betaling vragen door een brief te sturen naar de Belastingdienst. We helpen je hiermee op weg door je voorbeeldbrieven te geven die je kunt gebruiken.

– voorbeeldbrief Uitstel ib ivm coronacrisis (.docx)
– voorbeeldbrief Uitstel loonheffing ivm coronacrisis (.docx)
– voorbeeldbrief Uitstel omzetbelasting ivm coronasris (.docx)
– voorbeeldbrief Uitstel vpb ivm coronacrisis (.docx)

Bijzonder uitstel van betaling aanvragen kan pas nadat je aangifte hebt gedaan én een aanslag hebt ontvangen. Lees meer.

• Gemeenten openen Tozo-regeling

Her en der in het land openen gemeenten de Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemer), de tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers (waaronder zzp’ers). Die uitkering tot het minimale bijstandsniveau is een gift. Actiepunt voor jezelf: blijf je gemeentewebsite nauwlettend in de gaten houden.

• Hoekstra treedt hard op tegen fraude

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) waarschuwt voor misbruik van het noodpakket. “Het spreekt voor zich dat dat onacceptabel is en dat we hard zullen optreden”, citeert het Algemeen Dagblad. Hoekstra: “Degene die het gore lef heeft om van deze noodsituatie misbruik te maken, moet natuurlijk de overheid achter zich aan krijgen.” Hoekstra had ook een positieve boodschap: “Binnen enkele dagen” zullen de eerste maatregelen uit het steunpakket klaar zijn, zo beloofde hij. – Waarschuwing Hoekstra