Mkb trends van 2016

Nederland gaat sterk veranderen op ondernemersvlak in 2016. Dat constateert het ondernemersplatform Dutch Netwerk Group (DNG) in het MKB Trendsrapport 2016. Zij benoemen daarin de drie trends die momenteel de kop op steken.

Goede carrièrekeuze

Op dit moment is 8% van de Nederlandse beroepsbevolking ondernemer. Terwijl 79,1% van de Nederlanders aangeeft ondernemerschap een goede carrièrekeuze te vinden. Er komt dan ook verandering aan volgens Dutch Netwerk Group (DNG). Nederland gaat ondernemerschap meer ruimte geven in het nieuwe kalenderjaar. De drie grote veranderingen die dit jaar in ons land gaan optreden zijn:

  • Van ‘werknemend’ naar ondernemend
  • Van creatie naar curatie
  • Van internationaal naar hyperlokaal

Ondernemend

Vaste contracten en een leven lang bij één werkgever werken, is niet meer van deze tijd.  Daar zijn de ruim 1 miljoen zzp’ers in ons land het levende bewijs van. Zelf een onderneming starten wordt steeds aantrekkelijker.

Curatie

In 2016 wordt de focus gelegd op het beter maken van wat er is, in plaats van proberen iets nieuws te maken. Op die manier gaan ondernemers zich onderscheiden van de massa.

Hyperlokaal

Door de digitalisering weten we vaak eerder wat er zich afspeelt in China dat in onze eigen buurt. Multinationals bepalen ons koopgedrag. Deze ontwikkeling roept een tegenbeweging op volgens DNG. Er komt meer interesse in lokale producten en initiatieven. Deze interesse in lokale producten is onder andere terug te zien in de enorme groei van het aantal lokale bierbrouwers.