Zzp’ers hebben tot 1 mei 2017 om VAR te vervangen

Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 de gelegenheid om, waar nodig, hun werkwijze aan te passen op de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Met deze wet verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016.

Toezicht en voorlichting

In de periode tussen 1 mei 2016 en 1 mei 2017 houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar vooral in de vorm van voorlichting over de nieuwe werkwijze en het bieden van een helpende hand bij de implementatie. Dit doet de Belastingdienst door samen met de organisaties voor opdrachtgevers en opdrachtnemers voorlichtingsbijeenkomsten te houden. Daarnaast krijgen zzp’ers met een VAR binnenkort een brief en worden er onder andere chatsessies en webinars georganiseerd.

Factsheet

Als onderdeel van de voorlichting heeft de Belastingdienst een factsheetgepubliceerd over DBA. In het factsheet geeft de Belastingdienst antwoord op een 14-tal vragen zoals ‘Neemt de administratieve rompslomp voor zzp’ers toe?’ en ‘Wat moet een zzp’er nu concreet doen?’.

Inspanningsverplichting

In het implementatiejaar geldt er wel een inspanningsverplichting. Dit betekent dat de opdrachtgever en opdrachtnemer actief bezig moeten zijn de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat er buiten dienstbetrekking wordt gewerkt.