Btw op brandstof

De btw terugkrijgen die betaald is bij een tankbeurt is net iets ingewikkelder dan de btw bij een ‘normale’ aankoop. Probleem is dat op de tankbonnen geen naam en adres van afnemer vermeld zijn, een vereiste van de belastingdienst. Deze keurt een tankbonnetje dan ook niet goed, maar er zijn oplossingen.

Wel btw terug bij brandstof

Er is veel fraude geweest met de tankbonnetjes, en de laatste jaren is de belastingdienst dan ook actief gaan controleren (en de boetes liegen er niet om). De enige toegestane betaalmiddelen zijn momenteel een tankpas of een pinpas/creditcard op naam van het bedrijf. Contante betalingen en betalingen met de privé pinpas bij een tankbeurt mogen niet bij de omzetbelasting worden vermeld.

Zakelijke Tankpas

De gemakkelijkste oplossing wanneer een bedrijf veel tankt zijn tankpassen. Met een tankpas hoeft niet meer elke afzonderlijke tankbeurt geadministreerd te worden. Aan het einde van de maand ontvang je één factuur voor alle tanktransacties. De belastingdienst erkent deze factuur en zo ben je verzekerd van btw aftrek. Een tankpas kun je aanvragen bij MKB brandstof.