Eerste regelingen open! Wat te doen bij SBI-pech?

De eerste regelingen zijn geopend. Gisteren ging op de valreep voor het weekend de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 open (TOGS, noodloket). De NOW volgt waarschijnlijk komende week.

Van alle aangekondigde noodmaatregelen, zijn er twee recent geopend:
– TOGS: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19
– Tozo: Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemer

De TOGS loopt via de RVO. De Tozo loopt via je eigen gemeente. In deze nieuwsbrief gaan we in op deze regelingen en vertellen we wat je kunt doen bij SBI-pech, in het geval van de TOGS (die €4.000,- tegemoetkoming).

• Kijk hier of je €4.000,- kunt krijgen

Tegemoetkoming schade COVID-19 open (TOGS, meest geraakte sectoren)
De tegemoetkoming voor de eerste nood is open (nieuwsbericht Rijksoverheid), al kampt de aanvraagpagina regelmatig met storingen. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De aanvraag loopt via de RVO. Onderaan de pagina is een zoektool waarmee je eenvoudig kunt checken of je SBI-code/hoofdactiviteit aansluit bij je aanvraag. – Vastgestelde SBI-codes

• Valt je SBI-code er niet onder?

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) zegt dat de bovenstaande regeling geldt voor “alle ondernemingen die gedwongen gesloten zijn door de overheid”. Ben je gedwongen door de overheid om te sluiten, maar valt je SBI-code er niet onder? Aartsen: “Stuur me dan alsjeblieft wat informatie met je activiteiten en de codes. Dan ga ik kijken wat ik kan regelen om de codes aangepast te krijgen.” (e-mailadres gedeeld met klanten voor wie dit van toepassing zou kunnen zijn)

• Kijk hier of je Tozo kunt krijgen

Tozo open in veel gemeenten (tijdelijke bijstandsregeling)
In veel gemeenten is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemer (Tozo) open. Dit is de tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers (waaronder zzp’ers). Bekijk of je Tozo krijgt. Er zijn wel eisen, dus lees ook deze vragen goed door van tevoren! De aanvraag loopt via je eigen gemeente. Nog niet élke gemeente heeft de website al ingericht op de Tozo. Controleer zelf je gemeente.

• DigiD-account nodig voor Tozo

Je hebt een DidiD-account nodig om je Tozo-aanvraag digitaal in te dienen bij je gemeente. Nog geen account? – DigiD-account aanvragen.

• SWZ en UWV werken aan de NOW

NOW waarschijnlijk komende week ook open
Deze week stond vooral in het teken van de TOGS en de Tozo, maar veel werkgevers wachten op de NOW. Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling.

Volgens de Rijksoverheid werken SZW en UWV nu keihard om zo snel mogelijk tot een werkbare regeling te komen. De hoop is dat de regeling komende week (eind maart of begin april) opengesteld wordt.

Al een aanvraag voor werktijdsverkorting gedaan? Je aanvraag wordt beschouwd als aanvraag voor het noodfonds. Je hoeft niets te doen en je krijgt vanzelf bericht. – Vragen over de NOW