Pensioenen

Pensioenen: opgelet 

Hoe het met pensioenen geregeld is, verschilt per beroepstak. Voor werknemerspensioenen zijn er bijvoorbeeld beroepen met een bepaalde CAO, waarin het pensioen verplicht is. Er zijn ook ‘vrije beroepen’, waar bedrijven en medewerkers het zelf kunnen regelen. En hoe zit het met pensioenen voor ondernemers? Let op!

Werknemerspensioenen: individueel of collectief regelen?

Individueel

Voor de ‘vrije beroepen’ kan het aantrekkelijk en makkelijk zijn voor (kleine) bedrijven om het individueel te regelen. Daarmee doelen we erop dat elke medewerker ‘gewoon’ een bepaald bedrag per maand krijgt, een percentage van het totale inkomen.

  • De medewerker kan zelf (individueel dus) bepalen of hij of zij dit bedrag daadwerkelijk inzet voor het pensioen, bijvoorbeeld door banksparen. Banksparen is eveneens een uitkomst voor ondernemers.
  • Deze constructie is eenvoudig uit te voeren en legt de verantwoordelijkheid bij de medewerker.
  • Het voordeel van deze werkwijze is dat je niet afhankelijk bent van de rentestanden en prestaties van pensioenaanbieders. Door die rentestand is een pensioensregeling vaak niet interessant. Ook heb je er weinig invloed op.

Collectief

Als je bedrijf (te) groot is, is het misschien handiger om het toch collectief te regelen. Je bewaart dan het overzicht en je weet exact hoe het pensioen ervoor staat. Verder voorkomt dit dat ongedisciplineerde medewerkers achteraf teleurgesteld zijn als ze geen pensioen hebben opgebouwd: medewerkers zijn niet altijd verstandig genoeg om goed om te gaan met het bedrag dat ze zouden ontvangen.

Onafhankelijk pensioenadvies op maat

Uiteraard zijn dit vrij algemene adviezen, omdat we jouw situatie (nog) niet kennen. We voorzien je met plezier van persoonlijk en professioneel advies. Zo weet je wanneer welke aanpak het beste is voor jouw bedrijf. Met pensioenen is het niet altijd zwart-wit, soms zijn er vijftig tinten grijs. Met hulp van BK solutions (Brandsma Klijn solutions) weet je wat voor jou de aantrekkelijkste ’tint’ is.

Weten welke aanpak het beste is voor jouw bedrijf: BK solutions. 

Leon Leon

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Afspraak maken
Over BK solutions: alles keurig opgelost op administratief gebied. Alle administratieve oplossingen van onze grondleggers Leon Brandsma en Jan Cornelis Klijn zijn gebundeld in de naam Brandsma Klijn solutions (BK solutions), een veelzijdig administratiekantoor met personeelsdiensten in Noord-Nederland.