Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Investeer je in een bedrijfsmiddel dat energie bespaart, dan kun je die investering opvoeren voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Maar liefst 45,5% van die investeringskosten mag je dan aftrekken van je winst. Hiermee verlaag je niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook je fiscale winst.

Verlaging van de EIA

Het kabinet kondigde aan dat de EIA vanaf 2024 versoberd zal worden naar 40%. Deze versobering is onderdeel van de besparingen die op Prinsjesdag bekend werden. Extra reden dus om nog dit jaar energiebesparende middelen aan te schaffen. Of reeds aangeschafte middelen op te geven op mijn.rvo.nl.

Voorwaarden voor EIA

Voor gebruikmaking van de EIA gelden een aantal voorwaarden. Gebruik ten eerste de online zoektool om te controleren of je investering op de Energielijst 2023 staat. Ten tweede moet de investing op tijd zijn aangemeld (binnen 3 maanden). Ten derde mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn. Het betreft dus alleen nieuwe producten.

Overige voorwaarden zijn:

  • De regeling geldt voor uitsluitend voor ondernemers in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.
  • Per melding bedraagt de investering ten minste  € 2.500 (aanschaf-, voorbrengings- en advieskosten), maar gezamenlijk niet meer dan € 136 miljoen.
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van bovengenoemde Energielijst.

Energiebesparingsplicht

Los van de EIA kan het zijn dat je bedrijf energiesparingsplicht heeft. Gebruik je 50.000 kWh elektra of 25.000 m3 aardas(equivalent) per jaar, dan heb je waarschijnlijk een energiebesparingsplicht. Dit rapporteer je iedere vier jaar via informatieplicht energiebesparing. De aanschaf van een energiebesparend bedrijfsmiddel past mooi in deze rapportage.

Kleinschaligheidsaftrek

Wel investeringen gedaan, maar geen recht op de EIA? Lees dan onze informatie over de Kleinschaligheidsaftrek (KIA). Wellicht komt je investering daarvoor wel in aanmerking en kun je alsnog belasting besparen!

Bas Bas

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.Afspraak maken

Over BK solutions: alles keurig opgelost op administratief gebied. Alle administratieve oplossingen van onze grondleggers Leon Brandsma en Jan Cornelis Klijn zijn gebundeld in de naam Brandsma Klijn solutions (BK solutions), een veelzijdig administratiekantoor met personeelsdiensten in Noord-Nederland.