Mediation

Mediation of advocaat?

Wat te doen bij conflictsituaties? Je kunt al snel de neiging hebben om een advocaat in te schakelen, maar de vraag is of dat echt de beste keus is. Tegelijkertijd kan mediation een gepasseerd station zijn. BK solutions (Brandsma Klijn solutions) adviseert wat je het beste kunt doen in een conflict. Mediation of advocaat?

Verschillende belangen

De verschillende belangen vormen een grote spagaat tussen de keuze voor een mediator of een advocaat. Bij mediation gaat het om een gezamenlijk belang. Als jullie allebei een advocaat inschakelen, geldt er puur eigenbelang. Niet alleen het eigenbelang van jezelf, maar ook het eigenbelang van de advocaat: die zegt natuurlijk dat jij gelijkt hebt. Dat zegt de advocaat van de andere partij toevallig ook.

Het gevaar van principekwesties

Desondanks komt het in de praktijk regelmatig voor dat partijen ervoor kiezen om mediation over te slaan. Ze stappen direct naar de advocaat, vooral bij principekwesties. Dat kan zomaar duurder uitvallen dan vooraf gedacht:

  • Het is nog maar de vraag of je gelijk krijgt en zelfs als je gelijk krijgt, is het de vraag of het in verhouding staat tot de kosten (die je niet altijd terugziet). De sfeer is intussen verziekt.
  • Bovendien kan mediation een uitkomst zijn waar de rechter naar verwijst. Dan had je die stap beter meteen al kunnen zetten. Kijk dus eerst naar alternatieven, voordat je een advocaat inschakelt.

Echt een advocaat nodig? Eerlijk advies!

Erekwestie of niet, we snappen uiteraard dat het soms onvermijdelijk is om een advocaat in te schakelen. Bijvoorbeeld omdat alle andere alternatieven al zijn geprobeerd. Of omdat de andere partij reeds aan advocaat heeft ingeschakeld. Toch zouden we het verstandig vinden als je zoveel mogelijk andere opties verkent. BK solutions geeft graag eerlijk advies over de vraag of je écht een advocaat nodig hebt.

De verschillende belangen vormen een grote spagaat tussen de keuze voor een mediator of een advocaat.

 

Leon Leon

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Afspraak maken
Over BK solutions: alles keurig opgelost op administratief gebied. Alle administratieve oplossingen van onze grondleggers Leon Brandsma en Jan Cornelis Klijn zijn gebundeld in de naam Brandsma Klijn solutions (BK solutions), een veelzijdig administratiekantoor met personeelsdiensten in Noord-Nederland.