Scheidingsmakelaar

Scheidingsmakelaar en waardebepaling 

Als de scheidingsmakelaar al in beeld is, komt vanzelf ook de waardebepaling van het bedrijf in beeld. Want hoe zit het met die waarde en wat betekent dat voor de ondernemer en de partner? Wat zijn de gevolgen? Wij geven graag inzicht, opgesplitst in drie onderdelen.  

1. Waardebepaling bedrijf: onafhankelijke partij

Als partijen een scheidingsmakelaar inschakelen, is dat natuurlijk niet zonder zorgen. Er moeten nogal wat zaken geregeld worden. Het financiële plaatje levert regelmatig (dreigende) conflictsituaties op. Eén van die conflictsituaties kan draaien om de waardebepaling.

Scenario

  • Een ondernemer vraagt bijvoorbeeld zijn eigen boekhouder voor de waardebepaling van het bedrijf. De partner twijfelt vervolgens behoorlijk aan de onpartijdigheid van de boekhouder, gevoed door achterdocht richting de wederhelft.

Dit soort twijfel en achterdocht hoeft niet per se terecht te zijn. Toch is altijd een goed idee om een onafhankelijke partij in te schakelen. Wat de situatie rond de waardebepaling ook is, BK solutions (Brandsma Klijn solutions) treedt op als een welkome schakel in dit traject. Een traject dat vaak een emotioneel karakter heeft, waardoor gebrek aan realisme dreigt.

2. Realistische second opinion via BK solutions

BK solutions kan ondersteuning bieden en de waardebepaling uitleggen in begrijpelijke taal. We zijn de aangewezen partij voor een realistische second opinion. Zo weten zowel ondernemer als partner dat het een eerlijk verhaal is en verdwijnen de zorgen op dit vlak. Dat vergemakkelijkt direct andere conflicten, die mogelijk bij de scheidingsmakelaar liggen.

Kinderalimentatie

De waardebepaling van het bedrijf is nogal van belang, aangezien die uiteindelijk invloed heeft op de kinderalimentatie. Een (eventuele!) hardnekkige opstelling van de ondernemer enerzijds of een (eventuele!) inhalige opstelling van de partner anderzijds kan tot ongewenste gevolgen leiden. Juist daarom is het bijzonder nuttig en misschien wel noodzakelijk om een onafhankelijke partij te kiezen.

Scenario’s

  • De partner gelooft niet in de beoordeling van de huidige boekhouder. Volgens de partner heeft de wederhelft een miljoenenbedrijf en staat dat voor veel meer inkomen dan er volgens de boekhouder uitkomt. Tegelijkertijd denkt de ondernemer dat de partner veel te veel wenst en eist.

Uit de second opinion van BK solutions zou in dit scenario kunnen blijken dat….

  • Het weliswaar om een miljoenenbedrijf gaat, maar dit niet betekent dat het geld ook in die vorm op de plank ligt;
  • het grote geld reeds bestemd is voor investeringen om het bedrijf gezond te kunnen houden;
  • het inkomen van de ondernemer niet dusdanig groot is dat de wensen van de partner gerechtvaardigd zijn.

Net zo goed zou kunnen blijken dat de ondernemer de partner niets gunt, inkomsten verborgen houdt en de (bevriende) boekhouder bespeelt bij het bepalen van de waarde van het bedrijf. Kortom, er zijn meerdere scenario’s mogelijk en dat is waarom BK solutions als onpartijdige schakel uitkomst biedt.

3. Wel of geen advocaat inschakelen

Het inschakelen van een advocaat kan zomaar een kostbare actie zijn. In de praktijk houden ondernemers en partners regelmatig geen rekening met alternatieve opties.

Soms zijn het familieleden of vrienden die ondernemers en partners aansporen om advocaten in te schakelen. Het kan zomaar zo zijn dat de advocaatkosten uiteindelijk groter zijn dan het oorspronkelijke bedrag waar de discussie om ging, zelfs als je ‘gelijk’ krijgt. Verken dus altijd eerst andere opties. De rechter kan vragen of jullie gedacht hebben aan mediation.

Uiteraard kunnen er scenario’s zijn waarin een advocaat nodig is, maar we vragen je dus om voorzichtigheid en zorgvuldigheid. Ga om tafel met de scheidingsmakelaar en schakel ons in als onafhankelijke partij voor de waardebepaling van het bedrijf. Voorkom wantrouwen en onnodig hoge kosten. Ga voor realisme en omarm het onpartijdige resultaat.

BK solutions kan ondersteuning bieden en de waardebepaling uitleggen in begrijpelijke taal. We zijn de aangewezen partij voor een realistische second opinion.

Leon Leon

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Afspraak maken