Rol van Financial Controller

Rol van de Financial Controller

De Financial Controller heeft een belangrijke rol in de financiële huishouding van de organisatie. Het gaat onder meer om het ondersteunen van de directie en het management van de organisatie. Ook zal deze controller adviseren bij financiële vraagstukken. 

Wat doet een Financial Controller?

Een financieel/Financial Controller kan veel taken en verantwoordelijkheden dragen:

  • Bezighouden met kostenverrekeningen, investeringsanalyses en financiële rapportages;
  • toeleggen op winst- en verliesrekeningen, begrotingen en jaarrekeningen;
  • plannen maken (meerjarenplanningen), vertrouwelijke informatie binnenshuis houden;
  • aandragen verbeterpunten qua financiële en administratieve organisatie;
  • toezicht houden op financiële afdelingen, mogelijk leiding geven.

Al met al is de financieel/Financial controller dé financiële expert van het bedrijf. Iemand die ondersteuning en advies biedt aan de hoogste bestuurslagen met financiële informatie en rapportages.

Rol ‘Financieel Controller’ versus ‘Business Controller’

De rol van controller kent bij organisaties diverse onderverdelingen. Soms is er sprake van een Financial Controller zoals hierboven beschreven. Ook komt het voor dat organisaties beroep doen op een Business Controller. Er zijn verschillen tussen de Financial en de Business Controller.

Enigszins zwart-wit zou je kunnen zeggen dat de rol van Business Controller breder en strategischer van aard is. De Financial Controller legt de nadruk op de financiële huishouding en vraagstukken (toezicht, informatie en rapportage), de Business Controller kijkt meer naar de bedrijfskundige en strategische vraagstukken.

In de rol van Business Controller geef je advies over het optimaliseren van de totale organisatiestructuur (efficiëntieslag, kostenbesparingen). Als financieel controller richt je je op de administratieve organisatie. Let op: de exacte rolinterpretatie kan per sector iets afwijken.

Werken als controller voor BK solutions

Pak jij de hoofdrol in de financiële administratie? Spar jij graag met de directie op hoog niveau over bedrijfskundige en strategische vraagstukken? BK solutions (Brandsma Klijn solutions) staat altijd open voor aanmeldingen bij de Administratiebrigade, ons (BK)A-team voor bedrijven. Een speciale taskforce met ambitie. Werk op locatie als controller.

Qua voltooide opleidingen kijken we naar (post-)hbo-opleidingen en masters die specifiek gericht zijn op het vakgebied. Ook opleidingen als accountancy (hbo), bedrijfseconomie (hbo/wo) of bedrijfseconomie (hbo/wo) hebben relevantie. Werkervaring is onmisbaar in deze rol.

Laat ons weten wat je specifieke wensen zijn, we gaan graag met je om tafel. We staan voor goed werkgeverschap en bieden je allerlei mogelijkheden voor verdere groei en doorontwikkeling. Doe een open sollicitatie of schrijf je in bij de Administratiebrigade.

Iemand die ondersteuning en advies biedt aan de hoogste bestuurslagen met financiële informatie en rapportages.

Carla Carla

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.Afspraak maken

Over BK solutions: alles keurig opgelost op administratief gebied. Alle administratieve oplossingen van onze grondleggers Leon Brandsma en Jan Cornelis Klijn zijn gebundeld in de naam Brandsma Klijn solutions (BK solutions), een veelzijdig administratiekantoor met personeelsdiensten in Noord-Nederland.