Overzicht belastingvrij schenken

Overzicht belastingvrij schenken

In 2024 zijn er diverse regelingen in Nederland die bepalen hoeveel geld men belastingvrij kan schenken, afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger en het doel van de schenking. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de meest relevante schenkingsvrijstellingen voor het jaar 2024.

Ouders hebben de mogelijkheid om in 2024 tot een bedrag van € 6.633 belastingvrij aan hun kinderen te schenken. Dit bedrag geldt ook voor pleegkinderen en stiefkinderen. Voor alle andere personen, zoals grootouders, ooms, tantes, broers of zussen, of zelfs niet-familieleden, geldt een jaarlijkse vrijstelling van € 2.658. Schenkingen die binnen deze vrijstellingen vallen vereisen geen aangifte van schenkbelasting.

Bijzonderheden

Het is belangrijk om op te merken dat partners gezien worden als één schenker. Dit geldt ook na een scheiding. Schenkingen aan partners van dezelfde schenker worden als één gezamenlijke schenking beschouwd.

Eenmalig verhoogde vrijstelling

Specifiek voor jongvolwassenen tussen 18 en 40 jaar, of hun partners in dezelfde leeftijdscategorie, is er een eenmalige verhoogde vrijstelling beschikbaar. Deze vrijstelling kan slechts eenmaal in het leven per schenker gebruikt worden. De hoogte van deze vrijstelling hangt af van het bestedingsdoel:

  • € 66.268 voor een dure studie.
  • € 31.813 voor vrij te besteden doeleinden.

Deze eenmalige schenkingen vereisen dat de ontvanger aangifte doet van schenkbelasting.

Vrijstellingen voor woningaankoop

Voorheen bekend als de “jubelton”, de vrijstelling voor het belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning is vanaf 1 januari 2024 niet meer beschikbaar. Echter, de eenmalig verhoogde vrijstelling voor vrij te besteden doeleinden kan nog steeds gebruikt worden voor woningaankopen, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Als u een bedrijf geschonken krijgt en dit voortzet, zoals bij de overname van een familiebedrijf, kunt u in aanmerking komen voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Voor 2024 kan deze vrijstelling oplopen tot een maximum van € 1.325.253.

Voor een gedetailleerder overzicht, kijk op de website van de belastingdienst.