Fiscalist

Fiscalist

Een fiscalist kijkt naar alle (wettelijke) haken en ogen bij een belastingadvies. Daarmee voorkomt de fiscalist dat ondernemers zich rijk rekenen en later geconfronteerd worden met fiscale tegenvallers. We delen 3 situaties waarin een fiscalist uitkomst biedt.

Het is niet altijd nodig om een fiscalist in te schakelen. In veel gevallen kunnen de boekhouders en accountants van het administratiekantoor je prima helpen met de traditionele diensten. Wanneer heb je wél (waarschijnlijk) een fiscalist nodig?

1. Duidelijkheid bij complexe materie

Ondernemers zijn vaak gewend om risico’s te nemen, maar op het gebied van belastingen is het uiteraard een must om je aan de heersende wet- en regelgeving te houden. Het administratiekantoor is vanzelfsprekend op de hoogte van de belangrijkste regels.

Die regelgeving is alleen niet altijd even duidelijk. Sterker nog, soms gaat het om (zeer) complexe materie. Consultants in financiële administratie hebben veel verstand van belastingen, maar niet per se van het wetboek. Dan biedt de fiscalist uitkomst.

2. Elk risico uitsluiten bij grote bedragen

Bij grote bedragen is het altijd het overwegen waard om er een fiscalist bij te betrekken. Er zijn van die (complexe) zaken waar veel geld in omgaat. Een fiscale misser kan dan grote betekenis hebben. Als ondernemer wil je zulke risico’s het liefst helemaal uitsluiten.

Voorbeeldje 

Een vastgoedondernemer koopt vrij veel grond aan in een stad. De ondernemer heeft een zeer kansrijk plan, waarin de bouw van appartementen centraal staat. Een andere ondernemer herkent de potentie en doet een bod op de grond én het plan.

In dit stadium is er nog niks gebouwd. Er lijkt enkel sprake van planontwikkeling. Hebben we het in dit voorbeeld over een ontwikkeling in de btw-sfeer (21%) of wordt er een pand gekocht en spreken we van een overdrachtsbelasting (6% of zelfs 2%)? Dit gaat om groot geld!

Sparringpartner

Over vastgoed gesproken: wat nou als iemand deels zakelijk en deels privé vastgoed bezit en al dit vastgoed wil verkopen? Vastgoed verkopen als privé-persoon of ondernemer is een verschil. De fiscalist dient in zo’n situatie als uitstekende sparringpartner.

3. De vaststellingsovereenkomst

Tot slot is het een aanrader om een fiscalist te betrekken bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst bij de Belastingdienst. De vaststellingsovereenkomst is een afspraak tussen klant en Belastingdienst vóórdat de aangifte is gedaan. Zo weet je zeker dat het goed zit.

Fiscalist nodig?

Twijfel je over de vraag of een fiscalist in jouw specifieke geval noodzakelijk is? Dankzij onze uitgebreide ervaring met fiscalisten kunnen wij uitstekend inschatten of het voor jou verstandig is om een fiscalist in te schakelen. Neem gerust contact op met onze experts.

In veel gevallen kan het administratiekantoor je prima helpen met de traditionele diensten.

Leon Leon

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Afspraak maken