Nieuw BTW-nummer

Nieuw BTW-nummer

Heb je een eenmanszaak? Dan krijg je binnenkort (weer) een envelop van de Belastingdienst: Schrik niet! Daarin zit waarschijnlijk je nieuwe btw-identificatienummer. Tussen 10 en 31 oktober ontvangt iedereen zijn nieuwe code. En dat is op zich goed nieuws, want dit btw-id is een stuk minder fraudegevoelig dan het oude btw-nummer.

Maar het betekent wel dat je aan de slag moet. Vanaf 1 januari 2020 moet je dit nieuwe btw-identificatienummer namelijk gebruiken als je zaken doet. Je krijgt het nummer nu vast, zodat je op tijd je factuur lay-out, briefpapier, website en andere correspondentie met klanten en leveranciers kunt aanpassen.

Waarom dit nieuwe nummer?

Met het huidige btw-nummer schendt de Belastingdienst de privacywet. In het oude nummer is namelijk het burgerservicenummer (bsn) van de ondernemer verwerkt. Dat is ook de reden, dat BV’s, v.o.f.’s en stichtingen en verenigingen hier niet mee te maken krijgen, bij hen is dit niet het geval. Bedrijven zijn verplicht het btw-nummer op hun website en facturen te vermelden, waardoor ondernemers met een eenmanszaak het risico lopen dat criminelen dit kunnen misbruiken voor identiteitsfraude.

Btw-id als tussenoplossing

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf de Belastingdienst de opdracht om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. De deadline was januari 2019, maar dat bleek onhaalbaar. Later bleek het überhaupt niet haalbaar op korte termijn het burgerservicenummer (bsn) uit het btw-nummer te halen.

En dus is er een tussenoplossing: een extra btw-nummer, zonder bsn. Het btw-identificatienummer.

Intern blijft de fiscus werken met het oude nummer en hetzelfde systeem

Gooi je oude nummer niet weg

Je hebt je oude btw-nummer dus ook nog nodig. Dat gebruik je namelijk in je communicatie met de Belastingdienst en je btw-aangifte. Bel je bijvoorbeeld met de Belastingtelefoon? Dan heb je je oude nummer nodig.

Het oude nummer heet voortaan je ‘omzetbelastingnummer’. Het omzetbelastingnummer bestaat uit jouw burgerservicenummer met de toevoeging B01 of hoger.

Het nieuwe nummer heeft niets met je bsn te maken. Het bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Wat moet je doen?

  • Geef het nummer aan ons door
  • Vervang het btw-nummer door dit nieuwe nummer op je website, in je email-handtekening en op je visitekaartjes.
  • Vervang het nummer op je facturen/briefpapier
  • Gebruik je software voor je facturen? Pas ook daar het nummer aan. Als je werkt in Snelstart kunnen wij je helpen bij het aanpassen. Je kunt voor de facturatie ook overstappen op Snelstart, dan kunnen wij je helpen met het inregelen van de factuur lay-out en het instellen van het nieuwe btw-nummer

Vragen of meer informatie? Neem contact zeker met ons op.

Leon Leon

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Afspraak maken