Werkkostenregeling

Werkkostenregeling

Binnen de werkkostenregeling (WKR) geeft de werkgever onbelaste vergoedingen aan de werknemer. Dit mogen ook zaken zijn waar een werknemer privé voordeel van kan hebben, zoals bijvoorbeeld gereedschap, tablet, (sport-)abonnement en kerstpakket. In 2023 is de WKR tijdelijk verruimd naar 3%.

Hoe gebruik je de werkkostenregeling?

Wat is de vrije ruimte werkkostenregeling?

Hoe hoog is de vrije ruimte werkkostenregeling?

Toepassing werkkostenregeling

Voor toepassing van de werkkostenregeling geldt 0% belasting binnen de vrije ruimte. Bepaal als werkgever zelf wat je onbelast aan je werknemers geeft of ter beschikking stelt.

Een aantal zaken gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Ten eerste de voorzieningen onder de noemer Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling.
Onderstaande voorbeelden van vergoedingen vallen onder deze gerichte vrijstelling:

  • abonnementen voor openbaar vervoer;
  • reiskosten tot € 0,21 per kilometer;
  • verhuiskosten vanwege werk;
  • maaltijden bij overwerk;
  • aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Ten tweede bestaat er binnen de werkkostenregeling het Noodzakelijkheidscriterium. Dit noodzakelijkheidscriterium geldt voor bepaalde goederen die noodzakelijk voor het werk kunnen zijn en eventueel ook privé gebruikt mogen worden, bijvoorbeeld gereedschap, tablet of smartphone.

Ten derde kent de werkkostenregeling de Nihilwaarderingen. In deze derde categorie voorzieningen op de werkplek die niet ten koste van de vrije ruimte gaan, zijn onder andere:

  • ter beschikking gestelde werkkleding;
  • koffie en thee op de werkplek;
  • fitnessruimte op de werkplek.

Vrije ruimte

Ieder jaar stelt de Belastingdienst de hoogte van de vrije ruimte opnieuw vast. De vrije ruimte maakt het mogelijk om onbelast vergoedingen te geven. Het totale bedrag moet dan wel onder de bovengrens van de vrije ruimte blijven. Voor de bestedingen binnen de vrije ruimte gelden geen unieke voorwaarden. Zoals hierboven beschreven zijn er echter een aantal zaken die niet in de vrije ruimte geteld hoeven te worden. Besteed je je salarisadminstratie uit aan een professionele administrateur? Die denkt graag met je mee over de meest gunstige invulling van de vrije ruimte.

Hoogte vrije ruimte

De hoogte van de vrije ruimte wordt berekend met de loonsom van al je medewerkers bij elkaar opgeteld. Ten einde aan aantal werkgeverslasten voor 2023 te verlagen en investeringen aantrekkelijk te maken, werd voor heel 2023 de werkkostenregeling tijdelijk verruimd naar 3% tot een loonsom van € 400.000. Dit zorgt ervoor dat je nog tot eind 2023 je werknemers meer vergoedingen onbelast kunt geven. Komt het bedrag van de vergoedingen boven de 3%-grens? Dan betaalt de werkgever over dat extra bedrag 80% belasting.

In 2024 is de hoogte van de vrije ruimte in de werkkostenregeling vastgesteld op 1,92% tot een loonsom van € 400.000.

Je HR-zaken goed geregeld? Breng de HR onder bij een HR-professional!

Naar: Rijksoverheid.nl

Bert Bert

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.Afspraak maken