Klantverhaal Caer Omatic
Caer Omatic

De Groningse ‘street art’-kunstenaar Caer Omatic (52) barst van de creatieve levensvreugde en inspireert diverse doelgroepen. Hij zit al zo’n 40 jaar in het vak en brengt nog steeds jonge energie. Zijn geheim? “Het is de diversiteit: niet elke dag hetzelfde doen.”

Michel, zoals Caer Omatic (artiestennaam) eigenlijk heet, rolt tijdens de jaren 80 in de graffiti-scene. De tijd van hiphop en ‘mooie dingen maken’. Als tiener schrijft hij overal zijn naam neer met een spuitbus, het zogenoemde taggen. Dat loopt in goede zin uit de hand. Michel ontwikkelt zich, begint rolluiken te spuiten als opdracht en zo rolt de bal verder.

“Op een gegeven moment doe je ook grote klussen en wordt je steeds beter”, onderstreept Caer. “Nu is het gewoon werk. Hoewel, ik blijf het evengoed mijn hobby noemen. Een betaalde hobby. Hoe mooi kun je het hebben?” Intussen is Caer een gewaardeerde ‘street art’-kunstenaar, die uitpakt met wonderlijke workshops en monsterachtig mooie muurschilderingen.

Energiek leven: afwisseling is het ding

Overal en nergens wordt een beroep gedaan op zijn kunsten.

  • Zo krijgt hij bijvoorbeeld een wand ter beschikking bij een gesloten inrichting. “Ik heb ze voorbeelden gestuurd. Die mensen hebben het vertrouwen. Vervolgens betrek ik de cliënten: iemand krijgt een pak en een eigen kleur. Ze mogen een bijdrage leveren aan het grove werk. Het gedetailleerde werk doe ik dan zelf.”
  • Op een ander moment geeft hij een workshop aan doven met een gebarentolk. Of komen mensen met een downsyndroom ervaren wat street art is. “Kunst speelt een rol in de maatschappij. Het mooie aan deze doelgroepen is dat ze je nooit vergeten. Het omgaan met graffiti en spuitbussen is een hele belevenis. Een herinnering die ze koesteren. Ik vind dat machtig.”
  • Tegelijkertijd wordt hij ingehuurd door bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen voor muurschilderingen of teambuilding. “Street art vormt een creatieve invulling van een bedrijfsfeestje of verjaardagsfeestje. Je kunt voor Glow in the Dark Midgetgolf kiezen bij De Postwagen, of je volgt eens een graffiti-workshop! Ik kom bij bedrijven, families en gezinnen.”

Maar er is niet altijd een goede plek voor. Daarom heeft Michel ook een eigen loods. “Alle doelgroepen kunnen terecht in mijn loods in Drachten, als ze geen eigen locatie hebben.”

Een professioneel bedrijf

Van het kind met de spuitbus is Caer Omatic intussen een professioneel bedrijf. Het professionele karakter zocht hij evengoed in een partij voor financiële administratie. Per toeval kwam Michel uit bij BK solutions. “Ik ontmoette mede-eigenaar Leon Brandsma bij een klus in Tolbert, toen ik buiten bezig was. Leon zat in de organisatie van de opdrachtgever. We kwamen in gesprek.”

Vrij snel waren de twee overtuigd van elkaars enthousiasme en professionaliteit. Om die reden werd Michel klant. Tot op de dag van vandaag bevalt dat uitstekend. “Vanaf het begin ben ik supernetjes geholpen. Je hebt altijd een eigen aanspreekpunt, plus, alles is altijd op tijd. Dat is netjes. Je merkt echt dat hier een professioneel bedrijf staat. Ik word blij van deze boekhouder.”

Dankzij de inspanningen van BK solutions heeft Caer meer plezier in ondernemen. Terwijl BK solutions de boekhouding regelt, richt hij zich op de leuke taken. Caer: “Ik zit weleens met een crew van 5 man. De een kan dieren maken, de ander achtergronden. Weer iemand anders is goed met letters. Zo maken we complete wandproducties, we schilderen tunnels, enzovoort.”

'street art'-kunstenaar

Barbecue, bier en Berlijn

Terwijl Caer in opdracht fraaie schilderingen maakt, is hij ook buiten zijn bedrijf met de hobby bezig. Regelmatig reist hij naar Berlijn, Hamburg en andere Duitse steden. “Duitsland is goed vertoeven. Goed eten, overal welkom. Bij dit soort tripjes ontmoeten we gelijkgestemden. Graffiti is groot in Duitsland. Als je dan over de grens rijdt, is het altijd feest.”

Michel verwoordt een oergezellig, authentiek sfeerbeeld. “Er zijn jams/events waar we uitgenodigd worden, waar wanden ter beschikking worden gesteld. Niets illegaals. Barbecuetje, bier. Muziekboxen! De hele dag op pad, ’s avonds feesten en de volgende dag wordt er weer gepaint. Zo bouw je een mooi netwerk op. Terug in Nederland heb je dan volop inspiratie.”

Hier komt het professionele werk weer bij elkaar. “Er worden producties besproken van tientallen meters, soms met een thema. Van te voren is er een voorontwerp, een plan van aanpak. Ik doe zoveel mogelijk zelf.” Het duurt niet lang of Omatic heeft het alweer over de verschillende doelgroepen. Hij wijst op de aanstekelijke onbevangenheid van kinderen. “Dat is fantastisch gewoon.”

Het enthousiasme is duidelijk aanwezig. Over street art als werk, hobby en netwerk. Over workshops voor kinderen. En aan het eind van het gesprek zelfs nog over het schilderen van auto’s en busjes. Lachend loopt Michel de deur uit: “Ik vind alles leuk wat ik doe. Elke dag een andere uitdaging!” Intussen kijken we bij BK solutions naar onze wanden. Misschien eens een muurschildering?

Je merkt echt dat hier een professioneel bedrijf staat

Bas Bas

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.Afspraak maken

Over BK solutions: alles keurig opgelost op administratief gebied. Alle administratieve oplossingen van onze grondleggers Leon Brandsma en Jan Cornelis Klijn zijn gebundeld in de naam Brandsma Klijn solutions (BK solutions), een veelzijdig administratiekantoor met personeelsdiensten in Noord-Nederland.