Oprichten BV

De overweging om een BV op te richten

Een Besloten Vennootschap (BV) kan voordelig zijn ten opzichte van de rechtsvorm Eenmanszaak of ZZP. De Belastingdienst probeert de regels te vereenvoudigen. Zaken als de ondernemersaftrek worden steeds verder afgebouwd. Het oprichten van een BV kent echter andere nadelen. Zo brengt het onder andere oprichtingskosten met zich mee. Ook kunnen de terugkerende administratieve kosten hoger zijn en is er een verplicht minimum salaris voor de bestuurder(s). De notariskosten, het deponeren van de jaarrekening en het loon voor de DGA(‘s) afwegen tegen de voordelen van een BV.

Wanneer is het voor een ondernemer verstandig om een BV op te richten?

Vanaf hoeveel winst is het beter om een BV te vormen?

Welke andere afwegingen zijn er in de keuze voor een BV?

In Nederland zijn er verschillende zakelijke structuren waaruit ondernemers kunnen kiezen bij het starten van een bedrijf. Een BV, ofwel Besloten Vennootschap, is een van de populaire opties, vooral voor ondernemers die hun bedrijf op een meer gevestigde en schaalbare manier willen runnen.

De zes voordelen van een BV op een rijtje

1. Beperkte aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste redenen waarom ondernemers ervoor kiezen om een BV op te richten, is de beperkte aansprakelijkheid die deze structuur biedt. In een BV is het bedrijf een juridische entiteit los van de ondernemer(s). Dit betekent dat persoonlijke bezittingen zoals je huis en spaargeld niet in gevaar komen als het bedrijf schulden heeft of betrokken raakt bij juridische geschillen. In tegenstelling tot eenmanszaken en ZZP’ers die persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van hun bedrijf zijn, wat een aanzienlijk risico met zich meebrengt.

2. Professionaliteit en groeipotentieel

Een BV straalt professionaliteit uit en kan deuren openen voor zakelijke kansen die anders moeilijk te bereiken zijn. Veel grote bedrijven geven de voorkeur aan zakelijke transacties met BV’s vanwege de gestructureerde aard van deze bedrijven. Bovendien kan een BV eenvoudiger investeerders aantrekken en kapitaal aantrekken voor groei. Het is belangrijk op te merken dat eenmanszaken en ZZP’ers vaak beperktere mogelijkheden hebben om externe financiering aan te trekken.

3. Belastingvoordelen

Een BV brengt fiscale voordelen met zich mee. Het belastingtarief over de winst van de BV is namelijk lager dan het tarief over de winst voor de eenmanszaak en vof. Als je onderneming veel winst maakt, ben je als ondernemer veel voordeliger uit met een BV. Over de eerste € 200.000 winst van je BV betaal je 19% belasting. Over winst boven de € 200.000 betaal je 25,8% aan winstbelasting.
Hoe is dit geregeld bij de eenmanszaak en vof? Bij deze rechtsvormen wordt de winst belast tegen het inkomstenbelastingtarief uit box 1. Dit houdt in dat je over een winst tot € 73.031 maar liefst 36,93% aan belasting betaalt. Over alle winst boven dit bedrag betaal je 49,50% belasting in 2023. Bij relatief veel winst, biedt een besloten vennootschap veel voordelen.
Hoewel er bepaalde fiscale voordelen zijn verbonden aan een BV, zoals het tarief voor de vennootschapsbelasting, zijn er ook nadelen, zoals de dividendbelasting. De keuze voor een BV kan fiscaal gunstig zijn voor bedrijven met aanzienlijke winsten, maar het is belangrijk om met een belastingadviseur samen te werken om de meest geschikte fiscale structuur voor je specifieke situatie te bepalen. Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is een BV voor de belasting aantrekkelijker.

4. Flexibiliteit en overdraagbaarheid

Een BV biedt meer flexibiliteit als het gaat om het overdragen van eigendom of aandelen aan anderen. Dit kan handig zijn als je je bedrijf wilt overdragen aan familieleden, investeerders wilt aantrekken of aandelen wilt verkopen. Eenmanszaken en ZZP’ers hebben doorgaans minder flexibiliteit op dit gebied.

5. Administratieve verplichtingen en kosten

Het oprichten en onderhouden van een BV brengt doorgaans hogere administratieve kosten en verplichtingen met zich mee dan bij eenmanszaken of ZZP’ers het geval is. Dit omvat het bijhouden van financiële administratie, het deponeren van jaarrekeningen en het voldoen aan wettelijke vereisten. Het is essentieel om deze kosten en verplichtingen in overweging te nemen bij het nemen van je beslissing.

6. Reputatie en imago

Een BV kan een bedrijf een sterker imago geven en het vertrouwen van klanten en zakenpartners vergroten. Dit kan vooral belangrijk zijn als je je bezighoudt met internationale handel of als je wilt concurreren op een hoogwaardige markt.

Samengevat biedt het oprichten van een BV voordelen zoals beperkte aansprakelijkheid, groeipotentieel, en professionele uitstraling, maar het brengt ook administratieve kosten en verplichtingen met zich mee. De keuze tussen een eenmanszaak of ZZP, of BV hangt af van specifieke zakelijke doelstellingen, financiële situatie en risicobereidheid. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een jurist, boekhouder of belastingadviseur om de meest geschikte structuur voor het bedrijf te bepalen.

Bas Bas

Een adviseur spreken?

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.Afspraak maken